torsdag 16. desember 2010

De svøpte ham og la ham i en bokhylle...

"The Father-Mother Christ" fra det kristne Kongo på 1600-tallet.

Det nærmer seg jul i en rasende fart. Jeg må innrømme at jeg nyter å slippe unna julemaset hjemme i Norge. I år har jeg ikke kjøpt en eneste julepresang, har ikke adventskalender og heller ikke funnet julemarsipan i butikken i september. Jul i Norge har langt på vei gått tilbake til å bli "midtvintersblot" sånn som det var i før-kristen tid. Javel, så går vi på gudstjeneste på julaften, og kanskje en gang i romjula og en julekonsert, men hvor er Jesus i resten av juleferien?

Lesslie Newbigin flyttet hjem til England etter mange års misjonærtjeneste i India og oppdaget at Vestens samfunn hadde blitt "hedensk". Han slo seg ikke til ro med dette og mente at kirken igjen måtte bli "et fellesskap av kvinner og menn som har latt evangeliet kritisere og forandre livene sine - og ser seg selv som et kontrastsamfunn". Som konkrete råd etterlyste han "kristen praksis": Bibellesning, gjestfrihet, felles bønn, dåp, forsoning, nattverd, åndelig veiledning og helligholdelse av hviledagen. 
Dette var i 1974.    

Inspirert av Newbigin ble "Gospel and Our Culture Network"(GOCN) starta. De satte fokus på at landene i Vesten ikke er kristne nasjoner lenger og at kulturen heller ikke er kristen(selv om mange kristne i Norge fortsatt mener det). "Vi må erkjenne at vi har en minoritetsstatus", sier GOCN. De sier også at "i vårt samfunn har troen blitt degradert til den private sfære og samfunnet har vist seg å være svært motstandsdyktig ovenfor det kristne evangeliet." Her er GOCNs åtte punkter for hvordan en menighet bør se på seg selv: 
1. Vi er kalt/utvalgt til å være kirke for verden
2. Vi er overgitte til Bibelen og til å være Jesu disipler
3. Vi er klare for å gå nye veier som kontrastsamfunn
4. Vi vil løfte opp tradisjonell kristen praksis
5. Tilbedelse er mer enn det som skjer i kirka, også offentlig vitnesbyrd 
6. Vi er avhengige av Den Hellige Ånd
7. Vi er sentrert på Guds rike
8. Autoriteter/strukturer er kun et middel for å drive effektiv misjon
(S.B. Bevans – "Models of Contextual Theology")
We preach Christ crucified – a stumbling block to Jews, and foolishness to the Greeks
1. Cor 1:23 

Har kirka i Vesten slutta å være motkultur? Tilbyr vi noe annerledes og en alternativ måte å 
leve på, eller stresser vi bare rundt som alle andre? God advent! Hva venter du på...?

1 kommentar:

  1. Mye til ettertanke her, Stian. Skjønner godt at du ikke savner jule-stria.. det blir fort mer mas og slitsomt enn koselig, selvom vi her i huset ikke er av de som gjør mest ut av juleforberedelsene..Kjørte gjennom byen på vei hjem fra jobb i kveld... det er nattåpent.. og utrolig mye trafikk ! Da tenkte jeg at det er godt at vi stort sett skal gi "Jerrykanner med flybensin" til MAF som julegaver i år,enkelt og greit :) Det du skriver er viktige tanker til både menigheter og enkelt-mennesker, så håper mange tar det med seg videre... Klem, mam. Ps pap hilser..Han har vært på hytta i dag, forberedt vinteren og hatt badstu-tur..

    SvarSlett